Skip links

Kuyumculuk sektöründe büyük bir devrim

“Uniway 3d reçine printer ile tüm üretim sınırlarını zorluyorum”

Mehmet SADIK

Kurucu / By-M İstanbul Tasarım Ofisi

(yatay resim alanını bırakalım)

• By-M İstanbul ve Mehmet Sadık kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Yunanistan’da doğdum, Avustralya’da büyüdüm. Batı Trakya Türküyüm, mesleğe girişim saatçi olan babamdan geliyor. Kardeşim kuyumcuydu. Dokuz yaşımdan beri mücevher ve saat işinin içindeyim. Bu yıl kuyumculukta pırlanta işleme, 3 boyutlu tasarım ve baskı alanında 46. yılım.

• Uniway teknolojisiyle tanışma hikayenizi anlatır mısınız?

Dünyada 0,30 incelikte döküm takı üreten ilk kişiyim. Ancak mum yazıcılarla birkaç yıl çalıştıktan sonra, ürettiğim yüzey kalitesi konusunda istemediğim bir noktaya geldim. Ancak yüzey kalitesinin çok iyi olması gereken modeller tasarlamam gereken bir dönemdeydim. Yani mum makineleri ile k ki çok ince parçalar üretmeye çalışıyorduk. 0,30 kalınlıktaki wax çok zayıf ve dayanıksız sonuç veriordu. bu yüzden bir çözüm bulmam gerekiyordu ve reçine bazlı çalışan 3d printer’ları denemeye başladım. Maalesef denediğimiz makinelerin çoğunda çok farklı sorunlar yaşandı. Çoğunlukla denediğimiz reçine bazlı makinelerde sorun yaşadık. Kuyumculukta ölçü sadakati çok önemlidir. Yaptığımız işlerden dolayı, bir araya getirmemiz gereken parçalarda hiçbir küçülme olmaması gerekiyor, yoksa birbirinin ölçü olarak aynı olması gereken parçalarda bütünlük sağlayamayız. Biz de ne yapabiliriz, hangi makineyi kullanabiliriz diye araştırmaya başladık. Türkiye’deki ilk makinesine sahip olduğumuz Uniway’i keşfettik. Bir şekilde ekiple iletişime geçtik. Bu teknolojinin Türkiye’deki ilk kullanıcısıyız.

detaylı bilgi için tıklayınız

O zamandan beri bu arada 6. yıl. Memnun muyuz? Evet memnunuz. Dünya çapında pek çok şeyi değiştirdiğimize inanıyorum. Çünkü dünyanın her yerinden pek çok insan Uniway yazıcısı yaptıklarımıza baktıklarında hayranlık duyuyor. Bu teknoloji, kuyumculuk sektöründe bir devrim.

Önemli olan sadece bizim bilgimiz değil, toleranslar, reçine, model ölçülerinde baskı sonrası küçülme olmaması. Yani her şeyi bir araya getirdiğinizde çok iyi bir sonuç alıyorsunuz. Örnek olarak yaşadığımız bir durumu paylaşmak istiyorum. Birkaç yıl önce bazı bilezikleri basmıştık ve 3 yıl boyunca bir kenara saklamıştık. Benim için bu çok önemli çünkü ağırlıklı olarak sektöre baktığımızda, bizde çoğunlukla %99 diyebilirim ki bütün reçinelerde çekme sorunu var. Üç yıl sonra, 1 mm’lik cz bilezikti, taşı dizilmesi yapıldı. Geçen zaman içinde hiç çekme olmadığını gördük. Mükemmel bir şekilde döküm sonucunu aldık. Sürdürülebilir üretim hedeflediğinizde, güvenilir bir sistemi var. Neden güvenilir? Çünkü artık çoğunlukla piyasada, ne yazık ki buttom-up  yazıcıları var. Uniway, bu konuda kullanıcıya avantaj sağlayan bir 3d yazıcıdır. UV ışınları ile reçinenin kendisi arasında, ışınları kesen hiçbir şey materyal yoktur. Peki bu durum neden önemli? Reçineye doğrudan reçineye verirseniz, doğrudan baskı alanıyla temas eder, dolayısıyla bu durum modellerde keskin hatlar ve kesin ölçüsel doğruluk sağlar. Bu avantajlardan biridir.

İkinci avantaj, model yazdırılırken arada hiçbir materyal olmadığı için yapışma sorunu yaşanmaz. Yukarıdan aşağıya donanım olduğundan, model daha az destek elemanı ile yazdırılabilir. Ayrıca modeli yerinde tutan sıvı reçinenin kaldırma kuvvetinden de faydalanıyoruz. Bu aynı zamanda bize daha az destek elemanı ihtiyacı, daha ince parçalar ve ölçüsel doğruluk avantajı da sağlıyor.  Reçine büzülme, çekme yani ölçü olarak küçülme yapmaz. İyi döküm sonuçları verir.

Banner alanı bırakalım. Learn More – Uniway 3d Technology /resin sayfasına yönlendirilsin

• Uzun yıllardır hem mum hem de reçine teknolojisini kullanan bir tasarımcı olarak her iki teknolojideki deneyimlerinizi ve önerilerinizi öğrenebilir miyiz?

Örneğin, bazı şeyleri sektör profesyonelleri olarak yanlış yapıyoruz. Ne yazık ki insanlar wax ile reçine üretim arasındaki farkı anlamıyorlar. Öncelikle resin döküm konusunda biraz tecrübe sahibi olmanız gerekiyor çünkü tamamen farklı bir malzeme. Çok farklı karakterleri var, bu yüzden mum ile karşılaştırmadan önce reçinenin nasıl döküleceğini öğrenmelisiniz. Şu anda biz 3d olarak basabileceğimiz ve direkt döküm yapabileceğimiz bir konuma geldik. Çoğunlukla zincir gibi ürünler için özel olarak geliştirilmiş zincir makineleri ile rekabet ediyoruz. Boya, damgalama gibi tezhagta geçen süreyi ve iş yükünü neredeyse yarıya indirdik.

Uniway teknolojisi güvenilir, hassas işlem yapabilen ve uzun ömürlü bir makine, çoğunlukla piyasada benzer vaadleri veren birçok makine var.Birkaç ay denememiz için bize bazı makineler verildi. Ancak birçok makineyi reddettik. Kuyumculukta, mücevheratta, kalıp yapımında aslında üç şey önemlidir. Öncelikle döküm, yüzey kalitesi ve ölçü sadakati. Benim gözlemlediğim kadarıyla, sektörde insanlar yüzey kalitesini arıyor. Bu benim için önemli değil çünkü 45 yıllık deneyimden sonra tüm makineleri, nasıl kullanacağımı biliyorum. Yani parlak cila vermek o kadar da önemli değil. Döküm yaparken doğru adımları uyguladığınızda kesinlikle çok iyi sonuçlar alırsınız. Benim deneyimlerime göre, üretimde en önemli şey ölçü doğruluğudur. 3d baskı sonucu elime aldığımız yüzlerce ürün eğer aynı ağırlık ve ölçüdeyse benim için üretim sürecinin diğer aşamaları kolaylaşmış olur.

Çünkü daha önce de söylediğim gibi 3 – 4 – 5, belki 10 adet kullanmamız gereken parçaları üretip bunları bir araya getirmeye çalıştığımızda, içlerinde büzüşen bir reçine parça varsa, ölçü doğruluğu için çalışan hassas bir yazıcınız yok demektir. 

Ürettiğimiz ürün yelpazesinde, örneklerini gösterebileceğimiz parçalarda zincir yapıyoruz. Bilezik, kolye, mekanik makinelerle üretilmiş, her biri 50.000 dolardan 250.000 dolara kadar değerleri değişen birçok parça üretebiliyoruz.

Hassasiyeti, iyi döküm kalitesini, iyi yüzey kalitesini yakaladığımıza inanıyorum. Bu yüzden aslında ben başka makinelerle kıyaslamıyorum. Memnunuz ve bu makineyle bu noktaya geldik. Tek parçadan 1000 adete kadar üretim yapabilmekteyiz. Her türlü parçayı tasarlayabiliriz. Sonucu 3 saat sonra basılmış olarak görüyorum.

Örneğin bir Bizans zinciri. Geometrisi tam karedir. Bunu elle üretmek çok işgücü ve işlem gerektirir. Bunu içi boş olarak üretmek neredeyse imkansızdır. Çok fazla zaman alıyor ve her bağlantıyı tek tek üretmeniz gerekiyor. Bağımsız parçaları birbirine bağlamak ve sonra lehim işlemi vs. Ama bu üretim şekliyle öyle bir noktaya geldik ki, bu gibi kompleks modelleri dahi destekleyen bir yazıcı ile üretiyoruz. Ürün baskıdan sonra doğrudan döküm bölümüne gidiyor. Alçı çıkıyor, destekleri kesiyoruz ve başka bir şey yapmıyoruz. Başka hiçbir işleme gerek kalmadan, ürünü dünyanın başka bir köşesine gönderiyoruz.

Banner alanı bırakalım. Learn More – 3d printer ailesi sayfasına yönlendirelim

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.
Open chat
Hello
Can we help you?